Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ ΣΤΟ 15ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ KINHMATOΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

CAMERA ZIZANIO 2012


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η 12η Camera Zizanio. Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στον Πύργο Ηλείας, έλαβε χώρα η τελετή λήξης με τις απονομές των βραβείων στις ταινίες που σύμφωνα με τις κριτικές επιτροπές ξεχώρισαν και πλήθους εκδηλώσεων.
Στην τελετή ...



έγινε η απονομή των βραβείων στους συντελεστές των ταινιών που κρίθηκαν ως οι καλύτερες από τις 4 κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ. Την διεθνή κριτική επιτροπή, την ελληνική εθνική κριτική επιτροπή της UNISEF, την κριτική επιτροπή των παιδιών και την κριτική επιτροπή του «Camera Zizanio».
Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά ήταν τα παιδιά και οι νέοι από όλο τον κόσμο, ενώ ξεχώρισαν οι παρουσίες των Ροβήρου Μανθούλη και Νίκου Καβουκίδη. Μάλιστα, ο δεύτερος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ και του απονεμήθηκε μια τιμητική πλακέτα.
Παιδιά από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο έδωσαν τη δική τους απάντηση στην οικονομική κρίση με πληθώρα ταινιών, παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Συνολικά και στα τρία τμήματα του φεστιβάλ (Ελληνικό, Διεθνές, Ευρωπαϊκό) προβλήθηκαν 400 ταινίες. Φέτος οι Ελληνικές συμμετοχές άγγιξαν τις 200 από 70 που ήσαν πέρυσι.
Η ομάδα μαθητών του τομέα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Άργους επέστρεψε με δυο βραβεία στις αποσκευές της. Πρώτα το 3ο βραβείο στην Κατηγορία ταινιών παιδιών 17-20 ετών με την ταινία τους: "Ένα ασυμβίβαστο Λουκάνικο" που είναι ένα αφιέρωμα στον πιο αναγνωρίσιμο σκύλο της Ελλάδας, τον Λουκάνικο! Πρόσωπο της χρονιάς του 2011, για τους συντάκτες του περιοδικού «TIME» είναι ο «ανώνυμος διαδηλωτής»..., ενώ ταυτόχρονα έδωσαν τον ειδικό τίτλο.. του «σκύλου της χρονιάς» στον δικό μας πρωταγωνιστή των διαδηλώσεων, .......τον Λουκάνικο!
http://www.youtube.com/watch?v=ruxP-LhBn2c
Το δεύτερο βραβείο που ήταν και η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη για τους μαθητές του Άργους είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ. Ξεχωριστό και πολύτιμο, γιατί προέρχεται από το τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ, πολυβραβευμένο Διευθυντή φωτογραφίας και Σκηνοθέτη Νίκο Καβουκίδη και συνίσταται στην προσφορά των τεχνικών μέσων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα κλπ.) για το γύρισμα ταινίας με επαγγελματικές προδιαγραφές.
Ο Νίκος Καβουκίδης είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες κινηματογραφιστές με τεράστια εμπειρία καθώς μπήκε στο επάγγελμα το 1954, σε ηλικία μόλις 16 ετών! Στα χρόνια αυτά είχε ενεργή συμμετοχή όλα τα στάδια και τις μεταβάσεις του ελληνικού κινηματογράφου: από το ασπρόμαυρο στο έγχρωμο φιλμ, το σινεμασκόπ, την αναλογική και ψηφιακή τεχνολογία. Για όλη αυτή την πολύτιμη συνεισφορά του και για την πολύπλευρη υποστήριξή του στους νέους κινηματογραφιστές ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ.
Βραβεία 12ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Κατά την διάρκεια των προβολών, παρατηρούσαμε αρχικά τον σκοπό της ταινίας και το μήνυμα το οποίο προβάλλεται μέσα απ’ αυτή και έπειτα τη σκηνοθεσία, την καθαρότητα της εικόνας και ο ήχος να είναι ο βέλτιστος για τις συνθήκες των γυρισμάτων.
Οι ταινίες που ψηφίστηκαν να βραβευτούν στις τρεις κατηγορίες περνούν όλες ηχηρά μηνύματα και σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τους θεατές απέναντι σε κάποια προβλήματα της κοινωνίας μας.
Στη περίπτωση του βραβείου ταινίας animation η ταινία που θα βραβευτεί επιλέχθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δημιουργία χαρακτήρων και σκηνικών αποκλειστικά από τους συντελεστές της αλλά και τις αστείες σκηνές που προβάλλουν τα είδη μουσικής κάθε γενιάς.
Κάτι που παρατηρήθηκε από τα μέλη της επιτροπής μας, είναι το γεγονός ότι σε κάποιες ταινίες η συμβολή των δασκάλων και τους καθηγητών ήταν σε μεγάλο ποσοστό. Οι ταινίες που βραβεύονται τελικά είναι δημιουργήματα παιδιών και νέων όπως ορίζει το φεστιβάλ.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΩΣ 12 ΕΤΩΝ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ > 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΜΙΛΑ > ΣΧΟΛΗ Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΑ > 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β’ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ > ΜΙΚΡΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, 3ο ΚΑΙ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΑΝΑΜ > ΓΕΛ ΟΡΜΥΛΙΑΣ
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΣΠΙΘΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ > ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΠΟΥΓΑNΕΛΗ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ’ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ 17 ΕΩΣ 20 ΕΤΩΝ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ > ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ: ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ > 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ.
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ: Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ > 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
«ΛΕΓΕ ΜΕ «ΦΙΛΕ»!» > 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΩΣΙΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

Το βραβείο της ΣΧΟΛΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Λ. ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ συνίσταται στην προσφορά μιας πλήρους υποτροφίας για σπουδές κινηματογράφου και απονέμεται στο πρώτο βραβείο της κατηγορίας Γ, την ταινία ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ του ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΥΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
και τέλος το...

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ

Το βραβείο «Νίκος Καβουκίδης» που συνίσταται στην προσφορά των τεχνικών μέσων (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα κλπ.) για το γύρισμα ταινίας με επαγγελματικές προδιαγραφές απονέμεται στο 1ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ για τη συστηματική και επίμονη προσήλωσή του στην παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, γιόρτασε φέτος τα 15 του χρόνια! Έχοντας κερδίσει επάξια την αναγνώριση ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους από τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη και από αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς της Ευρώπης, αλλά και την αγάπη χιλιάδων μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δίνουν το παρών κάθε χρόνο σημειώνοντας απίστευτα νούμερα συμμετοχής. Το φεστιβάλ, πάντα φρέσκο και νεανικό, ανανέωσε και φέτος το ραντεβού του με τα παιδιά και τους νέους απ όλη την Ελλάδα και Ευρώπη στον Πύργο, και άλλες πόλεις της Ηλείας, από 1 έως 8 Δεκεμβρίου. Φέτος μάλιστα, κατάφερε να διευρύνει τις δραστηριότητές του με εκδηλώσεις και στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Νέοι συνεργάτες, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και οι μειώσεις των επιχορηγήσεων προς το Φεστιβάλ, δεν το οδήγησαν σε παραίτηση. Αντίθετα, με μεγαλύτερο πείσμα, αγωνίστηκε να δώσει ελπίδα στους νέους και σήκωσε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά: Κατάφερε το φετινό Φεστιβάλ να είναι καλύτερο, πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις και δυναμικότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά.
«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι το μεγαλύτερο μικρό φεστιβάλ στον κόσμο...Κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, είτε ως μαθητής-κινηματογραφιστής είτε ως θεατής, δεν θα γίνει ποτέ εγκληματίας»
Gabriel Axel, Δανός σκηνοθέτης
Βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για την «Γιορτή της Μπαμπέτ»,
Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ολυμπίας με την ταινία «Λέιλα» τo 2001
Ραντεβού πάλι του χρόνου με ακόμη περισσότερο κέφι, διάθεση και δημιουργία.
Μπράβο παιδιά!!!!
Ομάδα έργου:
Γεόγλου Τάσος, Γκιόνη Λόρεντς, Κίτος Γιώργος, Κουκιέλκα Ρέμι, Πουλής Παναγιώτης, Σινάνι Έρβιν, Σπινόπουλος Χρήστος, Χατζίνας Δημήτρης και Φώτης Μιχαηλίδης (μαθητές) και Πιστεύος Νίκος, Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Λιγομίτης Γεράσιμος, Ντέμος Γιώργος, Πίτσας Δημήτρης, Προδρομίδου Κατερίνα, Τσακάλης Σταύρος.
Παραγωγή Ηλεκτρονικός - Ηλεκτρολογικός τομέας 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου