Αρχικά, οφείλω να ευχαριστήσω την αρμόδια υπηρεσία του δήμου Άργους – Μυκηνών, η οποία απαντώντας σε σχετική επιστολή μου, που αναφέρεται κατωτέρω, μου παρέσχε σχεδόν το σύνολο των στοιχείων που ζήτησα. Στην συνέχεια να επισημάνω ότι μετά από μια στοιχειώδη επεξεργασία των δεδομένων, προέκυψαν μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα , αλλά και ερωτήματα που αφορούν όχι μόνο την λειτουργία και τις υποχρεώσεις του κ. Δημάρχου, αλλά και του συνόλου της δημοτικής αρχής.
Επειδή έχω κατά το παρελθόν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις φορές ....
εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο στην είσπραξη των τελών ύδρευσης, που αφορά τις τοπικές κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων, στην παρούσα φάση θα ασχοληθώ μόνο με το σοβαρό αυτό θέμα.
Μια βασική υποχρέωση λοιπόν της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι η είσπραξη των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων, που αποτελούν τμήμα των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού του δήμου. Τα τέλη ύδρευσης είναι, βάσει νόμου, ανταποδοτικά τέλη που σημαίνει ότι ο δήμος για να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης ( κόστος λειτουργίας αντλιοστασίων, επέκταση και αντικατάσταση δικτύων, αποκατάσταση βλαβών κ.τ.λ.) πρέπει να εισπράττει και τα αντίστοιχα ποσά από τους δημότες και δεν νομιμοποιείται να καλύπτει από άλλους πόρους αυτές τις ανάγκες.
Η υποχρέωση είσπραξης των τελών ύδρευσης για τις δημοτικές ενότητες ήταν, μέχρι τέλους του 2012, αρμοδιότητα του δήμου και έκτοτε πέρασε στην Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.Μ. . Για να εισπραχθούν βέβαια τα τέλη ύδρευσης πρέπει να ληφθούν μετρήσεις από τους αντίστοιχους υδρομετρητές , να εκδοθούν οι ανάλογοι βεβαιωτικοί κατάλογοι , να σταλούν ειδοποιητήρια στους δημότες και οι υπηρεσίες του δήμου να εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν τοπικές κοινότητες, στις οποίες οι ενδείξεις των υδρομετρητών, ελήφθησαν για πρώτη φορά, από την παρούσα δημοτική αρχή, πριν μόλις μερικούς μήνες , με ότι αυτό συνεπάγεται ( βλάβες υδρομετρητών , πιθανές διαρροές , παρεμβάσεις στο δίκτυο κ.τ.λ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν εκδοθεί βεβαιωτικοί κατάλογοι και με ποια στοιχεία ; Το βέβαιο είναι ότι σε αρκετές τοπικές κοινότητες δεν έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια για να πληρωθούν τέλη ύδρευσης από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής ( δηλαδή από το 2011 ). Παράδειγμα στο Κιβέρι , ειδοποιητήρια έχουν σταλεί μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, γιατί η παρούσα δημοτική αρχή δεν άσκησε αυτό το στοιχειώδες της καθήκον; Από αμέλεια , ανικανότητα ή μήπως ήταν συνειδητή επιλογή; Γνωρίζοντας τι σημαίνει το τρίτο, φαντάζομαι ότι θα προτιμήσει ένα από τα δύο πρώτα. Μπαίνοντας λοιπόν αισίως στον τέταρτο χρόνο, αυτής της αυτοδιοίκητης θητείας και επειδή τα ανταποδοτικά τέλη δεν χαρίζονται από κανέναν, θα σταλούν κάποια ειδοποιητήρια πληρωμής πριν ή θα μείνουν για μετά τις εκλογές;
Αν πάντως, θεωρήσουμε ότι δεν θα αλλάξει η δημοτική αρχή να περιμένουν οι δημότες μαζεμένο τον λογαριασμό μετά τις εκλογές . Αν αλλάξει, τότε η επόμενη δημοτική αρχή, θα αναγκαστεί βέβαια να εισπράξει μαζεμένα και αναδρομικά τα τέλη ύδρευσης, εισπράττοντας βέβαια και την δίκαιη οργή των δημοτών.
Αναμένοντας λοιπόν με ενδιαφέρον τις απαντήσεις της δημοτικής αρχής, το ερώτημα
που τίθεται πλέον στους δημότες είναι : Μια δημοτική αρχή που δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη είτε από αμέλεια είτε από ανικανότητα μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο;
Χασάπης Μιχαήλ ( Δ. Σ. Άργους – Μυκηνών )
( Μέλος Παράταξης " Οι πολίτες μπροστά" )
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ρε Χασάπη.σε ποιους νομίζεις ότι απαυθύνεσαι?Εδώ είναι όλοι πολλά χρόνια πίσψ από τον Θεό και την πρόοδο,ψηφίζουν αυτούς που βγάζουν τραγούδι "θα χορέψω θα ξεγαντώσω και θα κάνω και τον Καμπόσο" κ αναδεικνύουν σε ύψιστη μορφή έργου τον "Καραμούζα" ενώ οι πλημμυροπαθείς είναι ακόμη απλήρωτοι.Χάνεις τα λόγια σου αγαπητέ..
ΑπάντησηΔιαγραφή