Δημοφιλείς αναρτήσεις
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011
Κυβερνητική επέτειος... χωρίς happy birthday
Καταστροφικά σενάρια για τη χώρα και ισοπεδωτικά σχόλια για τον πρωθυπουργό της είναι τα «δώρα» που επιφύλαξαν διεθνή μέσα ενημέρωσης και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση για τη σημερινή επέτειο των δύο χρόνων από την θριαμβευτική εκλογική νίκη του 2009.
FT Deutschland: Ο Παπανδρέου σκέφτεται παραίτηση
Από τη μια, η ηλεκτρονική έκδοση των γερμανικών Financial Times ανήρτησαν χθες «αποκλειστικό ρεπορτάζ» σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου εκμυστηρεύθηκε δύο φορές, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε κοντινά του πρόσωπα ότι προτίθεται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός επειδή νοιώθει ότι «δεν έχει πια δύναμη» αφού «η Ελλάδα δεν αποφασίζει πια για τίποτα».
Reuters: Πτωχεύετε τον Νοέμβριο
Από την άλλη, το πρακτορείο Reuters προεξοφλεί την ελληνική χρεοκοπία και την τοποθετεί μέσα στον Νοέμβριο. Κατά το δημοσίευμα, η παραδοχή της κυβέρνησης ότι βρίσκεται εκτός δημοσιονομικών στόχων θα είχε οδηγήσει, υπό άλλες συνθήκες, σε διακοπή της δανειοδότησης, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί τώρα επειδή Γαλλία και Γερμανία, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ακόμη έτοιμες για την πτώχευση. Κατά το δημοσίευμα, θα είναι πριν ξεκινήσει η διαδικασία της έβδομης δόσης αφού μέχρι τότε «θα έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού».
Ολι Ρεν: Πέσατε έξω
Είχε προηγηθεί η (νέα) ρουκέτα του Φινλανδού επιτρόπου Ολι Ρεν «όπως φαίνεται, η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους φέτος, ενώ όσον αφορά την επόμενη χρονιά, τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως τώρα απέχουν πολύ από την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων».
Τρόικα: Μειώστε κι άλλο τους μισθούς
Κι όλα αυτά την ώρα που, εντός συνόρων, οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεταν (αιφνιδίως;...) στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα –είτε μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είτε με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης...
«Σκουπίδια» και «σενάρια»
Κατόπιν όλων αυτών το κλίμα στο Μαξίμου αργά το βράδυ ήταν... εκρηκτικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος χαρακτήρισε «σκουπίδια» τα περί παραίτησης Παπανδρέου, ενώ σε επικοινωνία του με τους Γερμανούς συντάκτες των FT είπε ότι οι πληροφορίες που επικαλέσθηκαν είναι «ανοησίες».
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στο Capital.gr ότι σε πείσμα όσων προωθούν άλλες πολιτικές «λύσεις» για τη χώρα, ο κ. Παπανδρέου «θα εξακολουθεί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια και με όποιο κόστος για να βγει η χώρα από τη δίνη», απορρίπτοντας, σε έντονο ύφος, κάθε πρόταση για πρόωρες κάλπες ή για συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. «Όποιος, εντός κοινοβουλευτικής ομάδας, θέλει το αντίθετο, ας ρίξει την κυβέρνηση», κατέληξε.
Ναι και όχι εκλογές
Στο βαρύ κλίμα συνέβαλλε και μία «ήξεις αφήξεις» δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη για εκλογές. Αναφερόμενος στις (νέες) κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται στη Βουλή, μίλησε για «πάση θυσία εθνική συνεννόηση» αφήνοντας αρχικώς να εννοηθεί ότι, εάν δεν επιτευχθεί, τότε και οι εκλογές είναι λύση –για να διευκρινίσει ωστόσο αργότερα ότι «το δια ταύτα της προσπάθειας δεν είναι οι εκλογές».
Στη γραμμή «όχι κάλπες, θα ήταν ύψιστη πολιτική ανευθυνότητα» κινήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος επιπλέον δεν φάνηκε θερμός υποστηρικτής και μίας κυβέρνησης συνεργασίας επειδή, όπως είπε, αυτή την προοπτική «την έκαψε» ο Α. Σαμαράς τον Ιούνιο.
Θα… γίνουμε Ινδία;
Όσο για το μείζον θέμα που προέκυψε με την επαναφορά από την τρόικα της μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε, μιλώντας επ΄αυτού με βουλευτές του, ότι «δεν θα γίνουμε Ινδία, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι όπλο». Μέχρι αργά το βράδυ το Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε το πρωθυπουργικό σχόλιο, ενώ παρέπεμπε σε επίσημη απάντηση που θα δοθεί ενδεχομένως σήμερα.
Αντιθέτως, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη νύχτα ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι «η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε συνεχώς το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη βάση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα».
Η ανακοίνωση του κ. Μόσιαλου βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από την πρωθυπουργική φράση «δεν θα γίνουμε Ινδία» και γεννά υπόνοιες ότι μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup η κυβέρνηση θα δεχθεί να συζητήσει την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Της Μαρίνας Μάνη capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου