Δημοφιλείς αναρτήσεις
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Τα βρήκαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τα ΑΕΙ, αφού η Κυβέρνηση αποδέχθηκε τα δύο αιτήματα της ΝΔ
Συμφώνησαν για πλήρη κατάργηση του ασύλου και εκλογή πρύτανη από την ακαδημαϊκή κοινότητα
Τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν πράξη την συναίνεση σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο όπως αυτό του εκσυγχρονισμού στην λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τα δυο κόμματα διαφωνούσαν σε τρία σημεία και τελικά συμφώνησαν σε 2 από αυτά με αποτέλεσμα
ο υπεύθυνος για θέματα παιδείας της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος να δηλώνει στη Βουλή: "Η ΝΔ θα ψηφίσει επι της αρχής του το νομοσχέδιο".
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου διέκοψε το υπουργικό συμβούλιο για να τηλεφωνήσει στον κ. Σαμαρά και να τον πείσει να κάμψει τις αντιρρήσεις του και να ψηφίσει το νομοσχέδιο επι της αρχής του.
Επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ της υπουργού Παιδείας με τον 'Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Και ενώ όλα αυτά ηταν σε εξέλιξη ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχε΄διου.
Ο εισηγητής του κόμματος Αρ. Σπηλιωτόπουλος σε παρέμβασή του αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη διευκρίνισε «για την πρόοδο της συζήτησης», όπως είπε και «προκειμένου να καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός ώστε να φύγουμε από αυτή την αίθουσα έχοντας επιτύχει για πρώτη φορά την συναίνεση στο μείζον θέμα της Παιδείας», ότι «μια παρεξηγημένη έννοια όπως αυτή του συμβιβασμού στην σημερινή ημέρα έχει διαφορετικό νόημα».
«Στο θέμα της Παιδείας πρέπει να φύγουμε λίγο ή πολύ σε μια βάση συμβιβασμού. Να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να συναντηθούμε», ανέφερε, επισημαίνοντας τις «πολλές φιλότιμες προσπάθειες» που έχουν γίνει και από την πλευρά της υπουργού Παιδείας κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σημείωσε. Για το τελικό αποτέλεσμα πάντως παρέπεμψε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι «είναι στο δικό του χέρι αν θα υπάρξει πεδίο συναίνεσης». «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος καταθέτοντας μια μίνιμουμ «ατζέντα» τριών σημείων για να υπερψηφίσει το κόμμα του το νομοσχέδιο:
1. Πλήρη κατάργηση του ασύλου. «Να αφήσουμε τα όποια κατάλοιπα υπάρχουν. Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να παραμένει χώρος φιλοξενίας εγκληματικών στοιχείων. Τέρμα τα μισόλογα. Επαναφέρουμε την παλαιότερη πρόταση νόμου που καταθέσαμε για το θέμα», είπε.
2. Νέος τρόπος διοίκησης: «Θα είμαστε μαζί σας υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο του Ιδρύματος θα έχει λόγο και θα προεπιλέγει όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να είναι αποκλεισμένη από το δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου για τον πρύτανη», σημείωσε όσον αφορά την προωθούμενη διαδικασία ανάδειξης του πρύτανη από το θεσπιζόμενο Συμβούλιο του Ιδρύματος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος «κατάργηση υφιστάμενων πρυτανικών αρχών δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία παρά μόνο σε άλλα σκοτεινά καθεστώτα της ιστορίας μας» και πρότεινε «να μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα να ψηφίζει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος».
3. Συμμετοχή των φοιτητών: «Κανείς δεν θέλει να υπάρχει η υφιστάμενη συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκής κοινότητας», τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ και πρότεινε «συμβολικό ρόλο σε ποσοστό 5% των φοιτητών».
Εξήγησε δε ότι «σε όλα τα άλλα έχουμε πάρα πολλές ενστάσεις. Αλλά προκειμένου να συμφωνήσουμε θα τις κάνουμε πέρα».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου