Δημοφιλείς αναρτήσεις
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013
Βίλα Αμαλία: Από την εποχή των "χαστουκιών" στην εποχή των "καταληψιών"
- To ιστορικό κτίριο Βίλα Αμαλία ήταν έργο του Τσίλλερ
- Σε αυτό στεγάστηκε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών
- Από εκεί αποφοίτησαν πολλοί διάσημοι έλληνες
- Τι λέει ένας μαθητής του θρυλικού σχολείου
- Δείτε πως έληξε η επανακατάληψη της βίλας σήμερα το πρωί
Το νεοκλασσικό στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέϋδεν, η γνωστή σε όλους μας Βίλα Αμαλία είναι ....
ένα ζωντανό κομμάτι της σύχρονης ιστορίας της Ελλάδας καθώς εκεί στεγάστηκε το 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Διαβάστε πως φτάσαμε απο την εποχή των "χαστουκιών" στην εποχή των "καταληψιών".
Η Βίλα Αμαλία, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ του 1862 δεν ήταν πάντα ένα αλλά δύο κτίρια που ενώθηκαν. Αυτό προς την Αχαρνών ήταν η κατοικία του Μιλτιάδη Ράλλη και το κτίριο προς τη Χέϋδεν ήταν η κατοικία του πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλου.
ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ
Απο το 1932 εως το 1972 στεγάστηκε στη Βίλα Αμαλία το θρυλικό για την αυστηρότητά του 2ο Γυμνάσιο Αρρένων το οποίο άφησε εποχή για την "βέργα" που έπεφτε αλλά και για τα χαστούκια που έριχναν οι καθηγητές.
Από τα θρανία του πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες και πολλοί διάσημοι έλληνες ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, οι Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Οδυσσέας Χατζόπουλος, Ανδρέας Φουστάνος, Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, Ηλίας Μαμαλάκης, Νίκος Βεργόπουλος, Γιάννης Μουρκουτάς, Νίκος Ανδρικόπουλος και πολλοί άλλοι.
Την εποχή των "χαστουκιών" αποτύπωσε γλαφυρά το βιβλίο της η συγγραφέας Σόνια Γελαδάκη. Αναμνήσεις από αυτή την εποχή μοιράζεται με τον κόσμο μέσω του Newsit o απόφοιτος του ιστορικού σχολείου, Νίκος Ανδρικόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε "εγώ τελείωσα το σχολείο το 1963 και αυτό που ήταν χαρακτηριστικό στα χρόνια τα δικά μου ήταν πράγματι ήταν ένα αυστηρό σχολείο. Αλλά γι΄αυτό δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους καθηγητές που πρέπει να τους θεωρούμε ήρωες. Σκεφτείτε πως έμπαιναν σε τάξεις με 110 και 150 μαθητές. Εγώ όταν ξεκίνησα την πρώτη γυμνασίου ήμασταν 110 παιδιά και οταν φτάσαμε στην ογδόη γυμνασίου, την αντίστοιχη δηλαδή τρίτη λυκείου σήμερα, μειναμε 60 παιδιά και τότε θεωρούσαμε πως ήμασταν πολύ λίγοι.
Είχαμε έναν γυμνασιάρχη, τον Πάτρα, ο οποίος είχε αφήσει εποχή για τα χαστούκια που εριχνε. Αλλά και οι καθηγητές έριχναν ξύλο με τη βέργα. Βέβαια και εμείς κάναμε διάφορες σκανδαλιές. Σκεφτείτε πως βγαίναμε σε ένα προαύλιο που ήμασταν σαν σαρδέλες ο ένας πάνω στον άλλον. Με κάποιο τρόπο έπρεπε να μας επιβάλλουν την τάξη
Η κατάληψη του κτιρίου με στεναχωρούσε πάντα. Το θέμα το παρακολουθώ εδώ και χρόνια και δε μου αρέσει" είπε τέλος ο καθηγητής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ "ΧΑΣΤΟΥΚΙΩΝ" ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ "ΚΑΤΑΛΗΨΙΩΝ"
Η Βίλα Αμαλία κατελήφθη το 1990 από αναρχικούς και παρέμεινε υπό κατάληψη 22 χρόνια μέχρι που παρενέβη η αστυνομία και εκδίωξε τους καταληψίες τα ξημερώματα της Πέμπτης, 20/12/2012.
Στο εσωτερικό του κτιρίου είχαν βρεθεί περίπου 1.500 άδειες φιάλες, ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες μεγάλου μεγέθους (γουρούνες), ένα πτυσσόμενο κλομπ, μαχαίρια, σφεντόνες, μεταλλικά σφαιρίδια, ένα σφυρί και μικροποσότητες κάνναβης.
Σήμερα το πρωί ομάδα ατόμων επανακατέλαβε τη βίλα Αμαλία όμως λίγη ώρα μετά και μετά την επέμβαση της αστυνομίας η κατάληψη τερματίστηκε.
Είναι πια χρέος της πολιτείας να παρέμβει άμεσα και να αξιοποιήσει αυτο το κτίριο - διαμάντι προκειμένου η ζωντανή ιστορία του τόπου μας να μην περάσει στη λήθη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου