Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Έρχονται τα διάφανα κινητά τηλέφωνα

Η

διαφάνεια ήταν πάντα ζητούμενο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών συσκευών. Οθόνες, πληκτρολόγια και ολοκληρωμένα κυκλώματα που αποτελούνται από διάφανα υλικά είναι ήδη γεγονός. Το μόνο βασικό «συστατικό» για το οποίο δεν είχε επιτευχθεί κάτι ανάλογο ήταν οι μπαταρίες. Ερευνητική ομάδα στις ΗΠΑ κατάφερε τώρα να δημιουργήσει διάφανες μπαταρίες ρίχνοντας έτσι και το...



τελευταίο εμπόδιο στην κατασκευή διάφανων κινητών τηλεφώνων.

Η «διάφανη» τεχνική

Τις μπαταρίες δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που είχαν να αντιμετωπίσουν δύο βασικά προβλήματα. Το ένα ήταν το θέμα των διάφανων υλικών που θα χρησιμοποιούσαν και το άλλο -το πιο δύσκολο – να υπερπηδήσουν το γεγονός ότι τα διάφανα εξαρτήματα είναι κατ’ ανάγκην πολύ λεπτά, πράγμα διόλου βολικό αφού περιορίζει σημαντικά τον αποθηκευτικό χώρο μιας μπαταρίας.

Με δεδομένες τις μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων μια μπαταρία με λίγη ενέργεια δεν θα εξυπηρετούσε τελικά τους χρήστες. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα οι ερευνητές δημιούργησαν ένα δίκτυο ηλεκτροδίων, το ενσωμάτωσαν σε ένα διάφανο τζελ ηλεκτρολύτη και τελικά το σφράγισαν σε μια πλαστική ύλη.

Το δίκτυο των ηλεκτροδίων με αυτό τον τρόπο έγινε απαρατήρητο από το ανθρώπινο μάτι το οποίο βλέπει τον μηχανισμό ως «διάφανο». Ταυτόχρονα το τζελ έκανε την μπαταρία εκτός από διάφανη και εύκαμπτη.
Οι δυνατότητες

«Η διαφάνεια του υλικού είναι ανάλογη με εκείνη του γυαλιού. Βέβαια η διαφάνεια λειτουργεί σε βάρος της ενέργειας. Ένα αποδεκτό ποσοστό μειωμένης ενέργειας εξαιτίας της διαφάνειας είναι 30-50% σε σχέση με τα συμβατικά κινητά τηλέφωνα. Οι μπαταρίες που φτιάξαμε προσφέρουν περίπου 70% λιγότερη ενέργεια από ότι οι συμβατικές μπαταρίες κινητών τηλεφώνων αλλά πιστεύουμε ότι αυξάνοντας το πάχος τους θα αυξήσουμε και την απόδοσή τους. Ευελπιστούμε ότι μέσα σε διάστημα δύο ετών θα έχουμε καταφέρει να οδηγήσουμε την τεχνική που αναπτύξαμε σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής ώστε να ξεκινήσει η μαζική κατασκευή διάφανων κινητών τηλεφώνων» αναφέρει ο Γι Τσούι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου