Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ συναντήθηκε με το Γάλλο πρόεδρο, κ. Νικολά Σαρκοζί, αλλά και με τον κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και πραγματοποίησαν μεταμεσονύχτια σύσκεψη 11 ώρων(!) στο Βερολίνο, θέτοντας «επί τάπητος» το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας ....
ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.
Το νέο δάνειο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ αναμένεται στα 71 δισ. ευρώ, ενώ στο πακέτο θα προβλέπεται έσοδα έως και 50 δισ. ευρώ από την επιβολή τραπεζικού φόρου. Παράλληλα, θα υπάρξει roll over των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέσα στην επόμενη 8ετία, με την μετακύληση να παρατείνεται μέχρι και τα 30 έτη.
Σημειώνεται ότι η Γερμανία εμμένει στη θέση της για την εμπλοκή των πιστωτών στη νέα οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, πρόταση για την οποία ο κ. Τρισέ έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που οδηγήσει σε «πιστωτικό γεγονός», θα σταματήσει την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Στο μεταξύ, η έκτακτη αυτή συνάντηση λαμβάνει χώρα μία μέρα ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση ενάντια στην ελληνική κρίση χρέους, που ταλανίζει όλη την Ευρωζώνη και μεταθέτει την κερδοσκοπία σε Ιταλία και Ισπανία.
Πάντως, νωρίτερα κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα με γενναιόδωρη συμμετοχή ιδιωτών, η οποία σημειωτέον, ενδέχεται να θέσει τη χώρα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των Fitch και S&P.
Πρόκειται για το περιεχόμενο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διευκόλυνε τις συνομιλίες, όπως διευκρινίζει τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, που μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες.
Οι διπλωματικοί κύκλοι που συνέταξαν το εν λόγω έγγραφο προτείνουν ακόμη ανταλλαγή των δημοσίων χρεογράφων με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια.
Αποτέλεσμα ανάλογης πολιτικής - οικονομικής επιλογής θα ήταν να παραμεριστούν οι υποχρεώσεις της χώρας έως το 2019 και τα 30ετούς διάρκειας νέα χρεόγραφα, να δώσουν το χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία της Ελλάδας.
Η τελική απόφαση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο, ανήκει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, με βαρύνουσα σημασία τις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου